Darázsirtás alpin technikával

Számos esetben olyan helyen alakítanak ki fészket a darazsak, amelyek hagyományos módon, pl. létra vagy emelőkosár segítségével nem érhetőek el. Az ilyen nehezen megközelíthető darázsfészkek kezelésének egyik leghatékonyabb módja, amikor a szakember megfelelő biztosítás mellett, hegymászó kötélen lógva úgynevezett alpintechnika segítségével jut a darázsfészek közvetlen közelébe.

Egy rejtett (tehát az épület szerkezeti elemei között kiépülő és emiatt kívülről nem látható) darázsfészek kezelését a darazsak által használt röpnyíláson keresztül oldják meg a szakemberek, méghozzá egy nagy nyomású porozógép segítségével. A röpnyíláson keresztül bevezetett porozószárral célzottan juttatható a megfelelő rovarirtószer közvetlenül a fészekhez. Amennyiben nem történik meg a darázsfészek kezelése és ezzel együtt a királynő elpusztítása, a darázsirtás jellemzően kimerül a darázskolónia egyedszámának ideiglenes csökkenésében, de a darazsak által okozott probléma továbbra is megmarad. Ugyanez a helyzet olyankor is, amikor kizárólag a röpnyílás körüli külső felületek irtószeres kezelését végzik el. A röpnyílás megfelelő megközelítése tehát esszenciális eleme a hatékony munkának. Az alpintechnikával végzett darázsirtás során a legnagyobb kihívást a szükséges eszközök biztosítása okozza, hiszen a kötélen logó darázsirtó szakember a darázsfészek megközelítése illetve kezelése során többnyire mindkét kezét használja. Alap esetben a darázsirtás során használt permetezőgép illetve porozógép üzemi nyomása a munka megkezdése előtt kerül kialakításra külön csatlakoztatható légkompresszorral vagy a gép saját kézi pumpájának a segítségével. A gép használatával azonban a tartálynyomás és ezzel együtt a kijuttatható rovarirtószer mennyisége csökken. Ezt a problémát ugyan a kompresszoros háti permetezőgépek esetében már kiküszöbölték, de egyrészt ezek a berendezések méretüknél fogva a kötélen történő függeszkedés során csak korlátozott mértékben használhatóak, másrészt porozógépből ugyanilyen kompresszoros változat kereskedelmi forgalomban jelenleg még nem áll rendelkezésre. Ennél fogva a darázsirtáshoz szükséges eszközök biztosításához, illetve az üzemi nyomás fenntartásához a levegőben függeszkedő szakembernek mindenképpen külön segítségre van szüksége, ami miatt az alpintechnikával végzett darázsirtás munkaerő-igényesebb és költségesebb szolgáltatás például egy létráról is elvégezhető darázsirtáshoz képest.  Mindennek ellenére egy alpintechnikát felhasználó eredményes darázsirtás költséghatékonyabb megoldást jelent azoknál a próbálkozásoknál, ahol csupán a külső felületek irtószeres kezelését végzik el és emiatt a darázsfészek mélyén megbújó darázskirálynő és fejlődő lárvái további problémák forrásává válnak.

 

Amennyiben alpintechnikával végzett hatékony darázsirtás szeretne rendelni  hívja a +36 30 797 6466 mobilszámot vagy írjon nekünk üzenetet a kapcsolat@darazsmester.hu emailcímre!

AJÁNLATKÉRÉS

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!