Darázsirtás extrém helyeken is

Van úgy, hogy a darazsak a lehető legextrémebb helyeken alakítják ki fészkeiket. Ezeknek a darázsfészkeknek a kezelése sok esetben speciális ismereteket és megfelelő körültekintést igényel. Így történt, hogy 2015-ben egy temetőben kellett darázsirtást végeznünk, mert a darazsak az egyik sírnál a sírkő alatt alakították ki fészküket (lásd a csatolt képen) nem kevés bosszúságot okozva ezzel a hozzátartozóknak.

Számos példát láttunk már arra, hogy a darazsak nem mérlegelik fészekhely-választásuk következményeit. Végeztünk már darázsirtást villanyóraszekrényben, utcai villanypóznában, klíma kültéri egységében, kéményben, teraszon tartott kanapé ágyneműtartójában, csak hogy néhány példát említsünk erre. A társas darazsak közül a valódi darazsak királynői mutatkoznak ebben a „legkreatívabbnak”, hiszen számos esetben igyekeznek nehezen megközelíthető, rejtett helyet keresni leendő családjuk számára. Éppen ezért a legtöbb esetben, amikor darázsirtást rendelnek tőlünk, valamelyik valódi darázsfajjal (pl. német darázzsal vagy kecskedarázzsal) kerülünk szembe, ami komoly odafigyelést és megfelelő felszerelést követel. A valódi darazsak ugyanis akár több ezer egyedből álló kolóniákban is élhetnek, amiről – a telefonbeszélgetésekből következtetve – a megrendelők nagy részének valószínűleg fogalma sincs. Sok esetben „néhány darazsat látnak csak repkedni” egy meghatározott hely körül. Az is előfordul, hogy felbátorodva például a szomszédok biztatásától maguk állnak neki a kellemetlen társbérlők kiirtásának, majd miután kudarcot vallottak (esetleg többszöri próbálkozás után is), szakembert hívnak segítségül. Nem mindegy azonban, hogy a darázsirtást milyen szakemberre bízzuk, mert attól még, hogy valaki remekül ért például a villanyszereléshez, vagy a környék legjobb kertészeként tartják számon, nem biztos, hogy a darázsirtáshoz is ért. A darázsirtás ugyanis ugyanúgy, mint a villanyszerelés vagy a kert gondozása speciális ismereteket és ennek megfelelően egy külön szakképesítést igényel. Ennek a szakképesítésnek a birtokában tud a megfelelő szakember a darázsirtás leghatékonyabb eszközeihez, a megfelelő irtószerekhez hozzájutni. Végezetül a darázs még véletlenül sem méh! Egy darázscsaládot nem lehet elköltöztetni, így ha zavaró a jelenlétük, egyetlen módon lehet tőlük megszabadulni, darázsirtással. Ennek ellenére előfordul, hogy méhészt hívnak a probléma megoldására, aki kiérkezve szembesül csak azzal, hogy az állítólagos méhek tulajdonképpen darazsak.

Így történt, hogy az említett temetőben először a hozzátartozók jelezték a vezetésnek, hogy nem tudják látogatni elhunyt szerettük sírhelyét, mert ádáz darazsak kergetnek el mindenki, aki csak megközelíti azt. A vezetőség szólt tehát az ott dolgozó kertésznek, hogy intézkedjen a probléma mielőbbi megoldása felől, aki ennek megfelelően elment a legközelebbi gazdaboltba és darázsirtó spray-kkel felfegyverkezve tért vissza. A kezelés többszöri próbálkozás után sem érte el a kívánt eredményt, ami miatt a hozzátartozók egyre türelmetlenebbé, a vezetőség pedig egyre feszültebbé vált. Nem értette senki, miért nem tudnak megbirkózni egy ilyen egyszerűnek látszó problémával. Ekkor támadt valakinek az az ötlete, hogy hívjanak szakembert a probléma megoldásához és mivel nem tudták, melyik szakma lenne erre a legmegfelelőbb, kihívtak egy méhészt (ahogy az oly gyakran lenni szokott). Persze ahogy azt már korábban említettük, a darazsak nem méhek, így a méhész jelezte, hogy a darazsakhoz inkább képzett darázsirtót hívjanak. Így kerültünk mi a képbe.

A helyszínre kiérkezve meghatároztuk a problémás darazsak rendszertani hovatartozását, majd ezt követően a valódi darazsak burokkal rendelkező fészkeinek kezelése során jól bevált nagy nyomású porozógéppel elvégeztük a szükséges darázsirtást. A gép sikeresen bejuttatta a fészek belsejébe is a rovarirtószert, amire a kertész által használt szabad forgalmú darázsirtók képtelenek voltak. A kezelés sikeres elvégzését követően a vezetés kifejezett kérésére még a darázsfészket is eltávolítottuk, ami az elkészült kép tanúsága szerint sem volt éppen kisméretű.

Amennyiben önnek is problémája támadt a darazsakkal, ne bízza a szomszédra vagy a kertészére a problémát, hanem hívjon minket és a kívánt eredmény garantált!

Darázsirtást megrendeléséhez hívja a +36 30 797 6466 mobilszámot vagy írjon nekünk üzenetet a kapcsolat@darazsmester.hu emailcímre!

AJÁNLATKÉRÉS

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!