Hasznos információk a darázscsípésről

A darazsak a méhekhez hasonlóan fullánkkal rendelkező rovarok. A fullánkjukat a bőr alá szúrva mérget fecskendeznek az emberek vagy állatok szervezetébe. A csípés egy védekező reakció az állatoknál, amik ha veszélyt éreznek, így próbálnak felülkerekedni. A méhek csak egyszer tudnak szúrni, mert elveszítik a fullánkjukat, de a darazsak többször is, mert vissza tudják húzni a szúró szervüket.

A csípés lehet véletlen is, sokakkal előfordult már például, hogy strandon ráléptek egy ilyen rovarra, aminek a fullánkja megszúrta a talpukat. A szúrást követően változatos reakciókat tapasztalhatnak az emberek.

A darazsak csípése mennyire veszélyes?

A csípésre mindenki reagál, de nem egyformán. El lehet különíteni a reakciókat allergiás és nem allergiás reakciókra.

  1. A nem allergiás reakciók esetében a csípés, szúrás helye kipirosodik és megduzzad. A csípés közvetlenül a szúrás pillanatában fájdalommal jár, de a gyógyulás során is érezhető fájdalom. A későbbiekben a csípés helye erősen viszkethet, hasonlóan például a szúnyogcsípéshez. A csípés tünetei enyhülnek és elmúlnak az idő elteltével, akár órák alatt is, de pár nap múltán mindenképpen.
  2. A darazsak mérge polipeptideket tartalmaz, amire az arra érzékenyek szervezete allergiás reakcióval válaszol.

Darázsirtás garanciával

Az allergiás reakciók esetében az enyhébb tünetnek számítanak a kiütések, csalánkiütések. A kiütések nemcsak a szúrás helyén, hanem attól távolabb, más testrészeken is meg tudnak jelenni.

A súlyos allergiás reakciót anafilaxiás sokknak nevezzük, amikor valakinek a veszélyesen megdagad a torka, arca, felmegy a vérnyomása és a pulzusa, nehézlégzés áll elő és akár az eszméletét is el tudja veszíteni. A súlyos allergiás tünetek a csípést követő harminc percben jelentkeznek.

Egy darázs rajjal összetalálkozva vagy különösen ingerült darázs esetében, több szúrást is el lehet szenvedni. A nagyobb méreg mennyiség tünetei a hányinger, hányás, fejfájás vagy szédülés.

Mi a teendő, ha megcsípett egy darázs?

Amennyiben valaki általános tüneteket észlel, nincs semmi teendője, csak meg kell várnia, hogy a pirosság, dagadás, viszketés teljesen elmúljon. Aki tudja magáról, hogy érzékeny a csípésre és szeretne mindig felkészült lenni, annak érdemes magánál hordani epinefrin (adrenalin) injekciót. Kirándulás, nyaralás alkalmával elérhető helyen kell tartani, hogy el lehessen kerülni a kritikus helyzeteket.

Amennyiben a fullánk benne maradt a bőrben, azt el kell távolítani onnan egy csipesz használatával. Érdemes készíteni jeget vagy hideg borogatást a csípés helyére, ami leviszi a duzzanatot, enyhíti a fájdalmat. A szervezetnek segít a fokozott  folyadékpótlás, de antihisztamin kenőcs helyi alkalmazása is célravezető.

Nem szabad vakarni a csípést és az alkohol fogyasztása is kerülendő a tünetek elmúltáig. Orvosi ellátásra nincs szükség dagadás vagy helyi pirosodás esetén.

Darázsirtás garanciával

Hívjon irtót!

A darázsirtás szezonját a tavaszi, nyári időszakokban jelölhetjük meg, ugyanis ezek a rovarok tavasztól kezdve válnak igazán aktívvá. Az irtásra ott van szükség, ahol a darazsak jelenléte veszélyesnek minősül, mert lakott területen építették meg a fészküket.

Amennyiben kritikus helyen észlelte a rovarokat, intézkedjen és kérje irtással foglalkozó szakemberek segítségét! Forduljon hozzánk bizalommal és vegye igénybe a szolgáltatásainkat! A darázsirtást garanciával végezzük el minden ügyfelünknek és gondoskodunk arról, hogy a veszélyes rovarok végleg eltűnjenek.

A honlapunkon közzétettük az elérhetőségeinket, itt tud érdeklődni az aktuális, illetve a személyre szabott darázsirtás árakról.

AJÁNLATKÉRÉS

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!