Padláson lévő darázsfészek irtása

A magas tetővel rendelkező házakban az egyik leggyakoribb darázsproblémát a padláson kiépülő darázsfészkek okozzák. A valódi darazsak burokkal rendelkező fészkei a nyár vége felé és ősszel már több ezer darazsat is rejthetnek, ezért a padlástérben kiépülő darázsfészek irtószeres kezelése megfelelő körültekintést igényel. Egy jól látható darázsfészek könnyű kezelhetőséggel kecsegtetheti a ház urát, de a hozzá nem értés és a felkészületlenség komoly gondokat okozhat az önjelölt darázsirtó számára.

papírdarázsfészek papírdarazsakkal

Mindenekelőtt fontos tisztában lenni azzal, hogy a darázsirtás során használt irtószerek két különböző forgalmazási kategóriába tartoznak; vannak az úgynevezett szabad forgalmú darázsirtó készítmények és vannak az engedélyköteles rovarirtószerek, mely utóbbiakat kizárólag szakemberek vásárolhatnak meg és használhatnak fel. A bárki számára megvásárolható darázsirtó spray-k és aeroszolok kiváló megoldást jelenthetnek a lakásba berepülő darazsak elpusztítása vagy akár egy kívülről jól látható és könnyen megközelíthető papírdarázsfészkek kezelése során. Egy rejtett darázsfészek esetében illetve a valódi darázsfajok burokkal rendelkező fészkeinek kezelésére azonban többnyire az engedélyköteles készítmények és a professzionális eszközök jelentik a hatékony megoldást. A szakemberek által használt rovarirtószerek egyik legnagyobb előnye ugyanis éppen az, hogy hosszú hatástartósságuk révén a kezelés után visszatérő darazsakat is képesek elpusztítani, amire egy rövid hatástartósságú hagyományos darázsirtó spray nem képes.

Padláson lévő valódi darázsfészek

A padlásokon leggyakrabban különféle papírdarázsfajok viszonylag kicsi, maximum tenyérnyi méretű egy lépes fészkeivel találkozhatunk. Ezeket a burok nélküli fészkeket tavasszal még csak néhány, a nyár vége felé már akár több tucatnyi fekete-sárga csíkos darázs is őrizheti. A papírdarazsaknál nem könnyen lehet támadást kiprovokálni, így a közeledésünket is viszonylag békésen fogadják. Ezzel szemben a valódi darázsfajok burokkal védett többlépes fészkeire darazsak ezrei vigyázhatnak, akik a fészkeik közelében meglehetősen ingerlékenyek; számos esetben mindenféle különösebb provokáció nélkül is megtámadják az embert, a darázsfészek külső védőrétegeinek óvatlan megsértésére pedig heves támadással reagálnak. A fészekből kirepülő darázshad támadás közben speciális illatanyagokkal, úgynevezett feromonokkal figyelmezteti a kolóniához tartozó többi darazsat a veszélyre, így rövid időn belül a fészket védő darazsak mennyisége a többszörösére növekszik. Éppen emiatt fontos kiemelnünk a darázsirtás egyik legfontosabb szabályát:

tilos darázsirtást végezni védőruha nélkül

  • ha nem tudjuk, melyik darázsfajjal van dolgunk vagy
  • ha biztosan tudjuk, hogy valamelyik valódi darázsfaj fészkével állunk szemben.

Bízza inkább szakemberre a munkát és hívjon minket bizalommal, hiszen az általunk elvégzett darázsirtásra minden esetben garanciát vállalunk, aminek az ideje darázsfészek kezelés esetén 6 hónap!

Amennyiben darázsirtást szeretne megrendelni, hívja a +36 30 797 6466 mobilszámot vagy írjon nekünk üzenetet a kapcsolat@darazsmester.hu emailcímre!

AJÁNLATKÉRÉS

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!