Rejtett darázsfészek irtása bontás nélkül

A darazsak a legtöbb esetben nehezen megközelíthető helyeken alakítják ki fészküket, ami ennek megfelelően nem is látható. Az ilyen rejtett darázsfészkekre szinte minden esetben a darazsak feltűnő aktivitása hívja fel a figyelmet, ami sok esetben abban nyilvánul meg, hogy ki-be röpködnek egy jól körülhatárolható helyen, leggyakrabban egy meghatározott nyíláson keresztül. Ez az úgynevezett röpnyílás lehetőséget biztosít a darazsak elpusztítására a darázsfészek fizikai eltávolítása nélkül.

Valódi darázsfészek redőnytokban

A rejtett darázsfészek hatékony kezelésének egyik legfontosabb feltétele a ház szerkezeti elemeinek és a rétegrendnek az ismerete. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott épület milyen anyagokból épült, továbbá hogyan történt a külső felületek szigetelése. A darázsfészek elhelyezkedése az épület szerkezeti elemei között nagymértékben függ azok anyagi minőségétől és műszaki állapotától. Nem szabad elfelejteni, hogy egy darázsfészek kiépülése kezdetben minden esetben egyetlen darázs munkájának eredménye. A téli álmából felébredő, rendszerint kiéhezett és legyengült, termékeny nőstény darazsak (az úgynevezett királynők) olyan helyet keresnek a kiépülő darázskolónia számára, ami viszonylag kis energia-befektetés mellett a lehető legnagyobb védelmet biztosítja. Nagyon nem mindegy ugyanakkor az sem, hogy a társas darazsak melyik csoportja okozza az adott problémát, hiszen míg a valódi darazsak nagyon gyakran a könnyen alakítható, puhább anyagokból álló szerkezeti elemek közé rágják be magukat, addig a papírdarazsak sohasem bajlódnak ezzel a darázsfészek kiépítése során.

Papírdarázs (balra/felül) és valódi darázs (jobbra/alul)

 

A darázsirtás megkezdése előtt első lépésben tehát fontos meghatározni, hogy a problémát okozó darazsak melyik csoportba tartoznak, azaz valódi darazsakkal vagy papírdarazsakkal van-e dolgunk. Ennek fényében meg kell határozni a darázsfészek lehetséges elhelyezkedését az épület szerkezeti eleminek és rétegrendjének ismeretében. A papírdarazsak fészkei legtöbbször közvetlenül a tetőcserepek alatt vagy az ereszcsatorna közelében kialakított szélfogók védelmében helyezkednek el, de az is előfordul, hogy jól látható helyen, szabadon állnak; például egy ablaktok sarkában vagy az ereszdeszkák felületéről lógva. Utóbbi esetekben (tehát amikor kívülről is jól látható papírdarázsfészekkel van dolgunk) egy házilagos kivitelezésben elvégzett darázsirtás is hatékony lehet. Papírdarázsfészkekkel gyakran találkozhatunk olyan padlásterekben is, ahol az ácsolt tetők nem lettek leszigetelve és a tetőcserepek belülről jól láthatóak. Akár több tucat szabadon álló papírdarázsfészket is találhatunk a tetőcserepek belső felületéről lógva, de egy nagyobb padlástér esetében a leggondosabb körültekintés mellett sem biztos, hogy valamennyi darázsfészket megtaláljuk. Ilyen esetekben a darázsirtás legeredményesebb módját a teljes padlástér egyidőben történő kezelése adja egy speciális ködképző turbina felhasználásával. Olyankor azonban, amikor a tetőcserepek alatt párazáró fólia is felhelyezésre került, a darázsfészkek kívülről, a tetőcserepek megemelésével válnak láthatóvá és hozzáférhetővé. A szélfogók deszkáit megbontva szintén több papírdarázsfészekkel találkozhatunk.

A valódi darazsak (pl. a német darázs, a kecskedarázs, vagy a lódarázs) fészkeivel jóval ritkábban találkozhatunk teljes terjedelmében. Ezek a több lépből álló, burokkal rendelkező építmények ugyanis jellemzően nehezen elérhető helyeken kerülnek kialakításra, például a ház szigetelésében, a tetőgerendák között, vagy éppen a szarufák és a szelemenek találkozásánál, így gyakran csak egy esetleges bontás vagy átépítés alkalmával kerülnek a szemünk elé.

Valódi darázsfészek (a külső burok egy részét eltávolítuttuk)

A darázsfészkek fizikai eltávolítása ugyanakkor nem szükséges feltétele a hatékony darázsirtásnak, hiszen a darazsak minden évben új fészket építenek maguknak és sohasem használják a korábban felépült fészkeket, ráadásul a darázsfészek anyaga, a darázspapír idővel magától is elbomlik, így semmilyen további problémát nem okoz. A darázsfészek bontással történő eltávolítása viszont sok esetben indokolatlan többletköltséget okoz, ráadásul egy szakszerűtlenül elvégzett bontás illetve a megfelelő helyreállító munkák elmaradása nagyon gyakran az épület teherhordó- és szigetelőképességének csökkenését vonja maga után. Rejtett darázsfészkek esetében a darázsirtás szinte minden esetben porozógép segítségével bontás nélkül történik. A porozógép nagy üzemi nyomása biztosítja, hogy a rovarirtó porozószer nagy távolságra behatol a ház rejtett szerkezeti elemei között, a speciális porozószáraknak köszönhetően pedig a legkisebb röpnyíláson keresztül is kezelhetővé válik a darázsfészek. Az ilyen módon kijuttatott professzionális rovarirtószer pedig hosszabb időn keresztül képes megakadályozni újabb darázsfészkek kiépülését.

Amennyiben rejtett darázsfészek irtását szeretné megrendelni bontás nélkül hívja a +36 30 797 6466 mobilszámot vagy írjon nekünk üzenetet a kapcsolat@darazsmester.hu emailcímre!

AJÁNLATKÉRÉS

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk!